De zon zal over een aantal jaren de belangrijkste leverancier van energie zijn. Dat stelt Niek Jan van Kesteren. Hij is directeur van VNO-NCW en is overtuigd van het feit dat we de overstap naar duurzame energie spoedig zullen maken. We dienen volgens hem nog een aantal jaren te overbruggen, maar het zal slechts een kwestie van tijd zijn tot we uitkomen bij duurzame bronnen van energie.

Aantal jaren overbruggen

Van Kesteren geeft aan dat we nog een aantal jaren zullen moeten overbruggen, maar is niet zo kritisch als het International Monetair Fonds (IMF). Dit gaf laatst samen met de Wereldbank aan dat er sprake is van een ecologische crisis, die uit kan groeien tot een economisch probleem. Het IMF is van mening dat het klimaat de grootste economische uitdaging van deze eeuw zal worden. Van Kesteren liet in een interview weten dat hij het klimaat inderdaad als een uitdaging ziet, maar dat we wel degelijk in staat zullen zijn om relatief snel tot een ommekeer te komen. Dit zal hard nodig zijn, wil Nederland in 2020 voldoen aan de energiedoelstellingen zoals het die onlangs heeft gesteld.

Oplossingen beschikbaar

Volgens Van Kesteren zijn er diverse oplossingen beschikbaar, waarmee we de zon tot de meest belangrijke energieleverancier kunnen maken. Hij ziet onder andere dat de productieprocessen schoner worden en we al bijna in elektrische auto’s rijden. Het is volgens hem van belang dat werkgevers alles op alles zetten om meer duurzame initiatieven mogelijk te maken. We dienen er volgens Van Kesteren voor te zorgen dat we doorlopend werken aan nieuwe oplossingen, maar we de huidige economie aan de andere kant niet uit onze handen laten vallen. Alleen op die manier kunnen we uiteindelijk toe naar een meer duurzame economie, waar een ieder profijt van heeft.