De zonnesector van het Verenigd Koninkrijk zal op termijn de grootste van Europa worden, dat blijkt uit een rapport van adviesbureau en accountant PwC. Het bedrijf wijst op de prikkelende subsidies in het land, net als de dalende prijs van onderdelen. Dit moet ervoor zorgen dat zowel consumenten als bedrijven in het Verenigd Koninkrijk op termijn maximaal voor zonne-energie zullen kiezen. Momenteel staat Duitsland nog aan de top van de ontwikkeling op dit gebied, maar ook het Verenigd Koninkrijk zal hard aan de weg timmeren.

Diverse projecten

Het komende jaar zullen er in het Verenigd Koninkrijk een aantal projecten van start gaan, die in totaal goed zijn voor de installatie van in totaal 2.000 megawatt aan zonnecapaciteit. Dit moet een eerste stap zijn naar een meer brede toepassing van de techniek, om groene stroom op te gaan werken. De toename van het aantal projecten lijkt vooral te maken te hebben met de toezegging van de Britse regering, om tot in 2020 subsidies te gaan verlenen. In veel andere Europese landen is er juist geen subsidie meer beschikbaar voor dergelijke projecten, waardoor de kans groot is dat men er een slag kan slaan.

Trage start

Dat is overigens ook hard nodig, omdat de zonnesector van de Britten de laatste jaren niet bepaald goed ontwikkeld is. De ontwikkeling kwam laat op gang, waardoor er tot nu toe weinig capaciteit beschikbaar is. Het grote voordeel voor het Verenigd Koninkrijk is nu echter dat de kosten voor de materialen gedaald zijn en het mogelijk is om gebruik te maken van expertise van andere landen. Dat betekent dat het goedkoper is om flink in zonne-energie te investeren. Wat dat betreft lijkt de wet van de remmende voorsprong van toepassing en kunnen de Britten wel eens een goede keuze gemaakt hebben door even af te wachten.