Nigeria heeft grootste plannen ontvouwd, met het oog op zonne-energie. De overheid van het land heeft een overeenkomst getekend met New Generation Power (NGP), een projectontwikkelaar die van plan is om een enorm zonnepanelenpark op te bouwen. Het park moet goed zijn voor 1,2 GW aan zonne-energie in het West-Afrikaanse land, met name dankzij de gunstige ligging en het zeer grote aantal zonuren in het gebied. De plannen moeten ervoor zorgen dat een groot deel van de bevolking in Nigeria de beschikking krijgt over stroom. Op dit moment heeft naar schatting 60% van de Nigerianen nog geen beschikking over stroom, terwijl er aan de andere kant een enorm potentieel bestaat.

Binnen 2 jaar stroom uit de zonnepanelen

Nigeria heeft grootste plannen, aangezien NGP komend jaar al met de bouw van het park wil gaan beginnen, om de stroom zo snel mogelijk aan te kunnen leveren. Indien de planning inderdaad haalbaar lijkt zou het binnen 2 jaar mogelijk moeten zijn om stroom op te wekken met de zonnepanelen, waardoor de inwoners van Nigeria er gebruik van kunnen maken. Jaarlijks zullen de zonnepanelen ongeveer 590.400 megawattuur aan zonnestroom produceren, iets dat genoeg zou zijn om 180.000 Nederlandse huishoudens van stroom te voorzien.

Eerdere plannen moeilijk van de grond

Het valt echter te bezien of het inderdaad zo’n vaart zal lopen met de bouw van de zonnepanelen. NGP is ambitieus en het lijkt erop dat de overheid mee wil werken. Eerdere plannen met het oog op zonne-energie waren echter ook altijd groots van opzet, maar kwamen helaas niet tot uitvoering. Wat dat betreft zal de komende tijd uitwijzen of het inderdaad lukt om in Nigeria gebruik te gaan maken van de energie van de zon, om de inwoners binnenkort stroom aan te kunnen bieden.