De onderzoekers van MIT hebben een zonnecel ontworpen die zowel licht als warmte van de zon om kan zetten in bruikbare energie. Het is een van de meest actuele doorbraken van de onderzoekers, die doorlopend op zoek zijn naar nieuwe mogelijkheden om maximaal in te kunnen zetten op duurzame energie. De onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology hebben een naam hoog te houden op dit gebied. De nieuwe zonnecel zorgt er met de omzetting van warmte naar energie voor dat het mogelijk is om meer effici├źnt gebruik te maken van duurzame energie.

Bandgap

MIT-professor Evelyn Wang legt dit uit door het verschil aan te duiden tussen de nieuwe techniek en een conventionele silicium zonnecel. Deze laatste profiteert niet van alle fotonen, omdat het energieniveau van het foton overeen dient te komen met die van het fotovoltaïsch materiaal, het kristalsilicium. Dit is niet in alle gevallen zo, waardoor er sprake is van een bepaalde bandgap of bandkloof. De bandgap van silicium reageert op veel van de golflengtes van het licht, maar is niet in staat om overal op te reageren. Wat dat betreft valt er winst te behalen.

Prototype chip

MIT heeft nu een prototype chip ontwikkeld, dat de mogelijkheid heeft om een breder spectrum van het zonlicht op te vangen en daarnaast gebruik te maken van de warmte. Dit is gelukt door een laag van koolstof nanobuisjes toe te voegen, net als een aantal fotonische kristallen. Wat dat betreft heeft MIT een nieuwe weg in geslagen, waarbij de nanobuisjes de kristallen verwarmen en deze hierdoor laten gloeien. Hierdoor komt er zowel licht als warmte vrij, die de cel kan gebruiken om duurzame energie op te wekken en ons van stroom te voorzien.