Statkraft heeft plannen om 60 miljard Noorse kronen (zo’n 6,6 miljard euro) te investeren in groene energie, in projecten over heel de wereld. Het gaat om een Noord staatsbedrijf, dat op die manier een stimulans wil bieden voor duurzame energie. Statkraft heeft dit besluit genomen nadat het Noorse parlement besloot om 5 miljard Noorse kronen in het bedrijf te investeren. Daarnaast vond er een dividendverlaging plaats voor het minsterie van Handel, wat nog eens 5 miljard kronen opleverde. Er komt hiervoor extra ruimte voor de financiering van nieuwe projecten.

Grote investering via financiële markten

Dankzij zowel de kapitaalinjectie als het verlagen van het dividend ontstaat er een extra eigen vermogen van 10 miljard kronen. Dit betekent dat Statkraft de mogelijkheid heeft om nog eens 50 miljard kronen op te halen op de verschillende financiële markten. Statkraft richt zich onder andere op waterkracht en windenergie, maar heeft daarnaast ook interesse in projecten op het gebied van zonne-energie en biomassa. Wat dat betreft zoekt het bedrijf in de meest brede zin van het woord naar mogelijkheden om duurzame energie op te wekken en op die manier voor meer groene energie te zorgen.

Bouw van waterkrachtcentrales

In 2015 heeft Statkraft onder andere plannen voor waterkrachtcentrales in Turkije en Peru. Bovendien zal het bedrijf bouwen aan een windproject in Noordwegen. Het gaat om de grootste investering ooit voor een project op land, wat een enorme hoeveelheid duurzame energie op moet gaan leveren. Sinds 2010 heeft Statkraft al 27 miljard Noorse kronen geïnvesteerd in groene energie. Het bedrijf heeft onder andere gewerkt aan waterkrachtcentrales in Noorwegen en een windpark in Groot-Brittanië en Zweden. Het bedrijf hoopt de komende jaren meer nieuwe projecten te kunnen ontwikkelen, om zoveel mogelijk duurzame energie op te wekken.