De efficiëntie van zonnepanelen kan met meer dan een derde omhoog, waardoor het zowel particulier als zakelijk nog een stuk aantrekkelijker wordt om er gebruik van te maken. Dat claimen onderzoekers van de North Carolina State University en de Chinese Academy of Science. Zij maken gebruik van een ander soort polymeer, dan tot nu toe gebruikelijk was. Het zijn dergelijke vindingen die het gebruik van zonnepanelen en andere duurzame bronnen van energie verder mogelijk kunnen maken.

Verbeterd polymeer

De Chinese chemici die tot de ontdekking zijn gekomen maakten gebruik van een verbeterd polymeer. Dit bestaat uit verschillende onderdelen, die bovendien gemakkelijker te maken zijn dan de producten waar tot nu toe mee gewerkt wordt. Uit onderzoek van de fysici aan de NC State blijkt dat het maximale voltage opliep tot 0.78. Dit is 36% meer dan dat van het polymeer dat bedrijven tot nu toe gebruiken om zonnepanelen te fabriceren. Wat dat betreft zou het nieuwe polymeer tot een enorme verbetering van de efficiëntie kunnen leiden, waardoor het mogelijk is om meer energie op te wekken en de panelen economisch rendabeler te maken.

Gemakkelijker en goedkoper te maken

Daarnaast is het polymeer gemakkelijker te maken en brengt dit bovendien minder energiekosten met zich mee. In de meeste gevallen leidt een verbetering van een van de componenten binnen het polymeer tot een verslechtering van de overige onderdelen. In dit geval is er volgens de onderzoekers echter sprake van een daadwerkelijke overall verbetering, omdat een grotere fractie van het ingevangen licht gebruikt wordt om energie mee op te wekken. Wat dat betreft zorgt de nieuwe vorm van polymeer voor een techniek die meer efficiënt werkt en er daarmee voor kan zorgen dat er een nieuwe generatie zonnepanelen op de markt zal komen.