In maart 2015 vinden er onder andere verkiezingen voor de Provinciale Staten plaats. Volgens GroenLinks is het tijdens die verkiezingen van belang om duurzame energie tot een speerpunt te maken, om dit nog hoger op de agenda te plaatsen. GroenLinks is met name in de provincie Utrecht sterk gericht op duurzame energie, omdat het gebied achter lijkt te blijven bij de rest van Nederland. Momenteel zou Utrecht pas goed zijn voor 2,5% duurzame energie, terwijl het doel is om in 2020 gemiddeld 14% van alle energie duurzaam op te wekken.

Zonnepanelen in de regio Utrecht

Het is volgens Statenlid Karin Boelhouwer daarom onder andere van belang om op een meer grote schaal in te gaan zetten op zonnepanelen. De oude steenfabriek in Wijk bij Duurstede is volgens haar een goed voorbeeld van hoe het goed mogelijk is om gebruik te maken van zonnepanelen. Er liggen 500 zonnepanelen op het dak, waardoor er stroom beschikbaar is voor ongeveer 33 huishoudens. Door meer van dergelijke projecten te initiëren zou het in Utrecht mogelijk moeten zijn om de opgelopen achterstand de komende jaren in te lopen.

Akkoord van de provincie met landelijke overheid

Boelhouwer hoopt onder andere dat de provincie erin slaagt om een akkoord te sluiten met de landelijke overheid, bijvoorbeeld om meer coöperaties van de grond te krijgen en op een meer uitgebreide schaal samen te gaan werken. Ook in de regio Den Haag erkennen de lokale politici dat het tijdens de komende verkiezingen een combinatie van lokale en landelijke thema’s zal worden dat een rol gaat spelen. Indien duurzame energie er in combinatie met de natuur deel van uit kan maken is dat volgens onder andere GroenLinks van positieve invloed op de verdere ontwikkeling van het politieke landschap.