Duitsland heeft opnieuw een record gevestigd op het gebied van duurzame energie. Het land slaagde er vorig jaar in om voor 23,4% gebruik te maken van duurzame energiebronnen, voor het opwekken van elektriciteit. Duitsland loopt hiermee voorop in Europa en laat vooral Nederland zien dat er nog veel werk aan de winkel is. Het was de Duitse BDEW dat het record bekendmaakte, een brancheorganisatie van energie- en waterproducten bij onze oosterburen.

Meer dan in 2012

Ook in 2012 wist men in Duitsland al uitstekende cijfers neer te zetten. In dat jaar wekte men 22,8% van de stroom duurzaam op, waar men nu dus weer overheen heeft kunnen gaan. Het was vooral windenergie die goed was voor de groene stroom. Daarnaast speelden ook biomassa en zonne-energie een belangrijke rol. Verder maakte Duitsland gebruik van waterkracht en huisafval om energie op te wekken. Wat dat betreft bestaan er verschillende interessante bronnen van groene stroom, waar we ook in Nederland op grotere schaal gebruik van zouden kunnen maken. Bovendien wist Duitsland het aandeel van kernenergie en aardgas omlaag te brengen. Wat dat betreft kan Nederland een voorbeeld nemen aan het land, om in de toekomst aan de doelstellingen te voldoen.

Nieuw record export

Ook op het gebied van export van energie gaat het Duitsland voor de wind. Het land wist vorig jaar voor 33 miljard kilowattuur aan stroom naar het buitenland te exporteren, iets dat ook goed was voor een nieuw record. Een groot deel van de stroom ging naar Nederland, maar ook Belgiƫ en Engeland maakte hier gebruik van. Wat dat betreft lijkt Duitsland de leidende rol steeds verder te kunnen versterken en is het de vraag wanneer andere landen als Nederland de bal definitief op zullen pakken.